Koga pa ti štipendiraš?
| |

Koga pa ti štipendiraš?

Moj zobar štipendira svojega nečaka.

Ja, tudi jaz sem odprla usta nastežaj. Pa nisva bila v ordinaciji, ampak sva klepetala ob kavi. In mi pove …

Pred časom je začel izgubljati zaupanje v dobrodelne organizacije. Vedno želi dajati ljudem, pa za podjetnike (moj zobar je samostojen) je lažje zaupati dobro izbiro tistih, ki njihov denar res potrebujejo, strokovnjakom … Dokler jim lahko zaupaš, je to povsem v redu. Potem pa se je začelo kazati, da je vendarle dobro več narediti sam. In da lahko sam izbere, kam gre njegov denar.

Istočasno (to se rado dogaja, ko razmišljamo o dobrih stvareh – da se ideje kar same snujejo) je postal pozoren na to, da bi njegovemu nečaku dodatni denar še kako prav prišel. Mimogrede: o razmišljanju in premišljevanju pišem v drugem blogu.

Pregledal je možnosti in ugotovil, da mu lahko nameni štipendijo v znesku, ki ga sam določi. In da ima pri tem, na kakšen način mu jo nakazuje (mesečno, letno …) odprte roke.

In kot se za dobre skrbnike spodobi, je nečaka povabil na družinsko potovanje v Ameriko, ko so tam obiskali sorodnike. Povsem brezplačno. Kot presenečenje.

Take stvari osrečijo najmanj dve družini. In stvar je resnično preprosta.

Štipendije v Sloveniji

Upravljalci javnega življenja v Sloveniji so opredelili štipendije, ki jih državni proračun predvideva za dijake in študente – nekatere štipendije se obračunavajo glede na finančni status družine, na nekatere vpliva uspešnost dijaka ali študenta (ocene in dodatne šolske in obšolske dejavnosti). 

Kadrovske štipendije so lahko sofinancirane s strani države – manjša podjetja in samostojni podjetniki pa se pogosto odločajo za štipendiranje dijakov in študentov povsem samostojno.

Zakonsko podlago za državne oz. javne štipendije lahko najdete tukaj.

 

Kadrovsko štipendiranje

V zadnjem času nekatera podjetja (predvsem manjša podjetja in samostojni podjetniki) izgubljajo zaupanje v dobrodelne projekte in organizacije. Enostavno opažajo, da se njihovi prispevki izgubljajo oz. ne prinašajo želenih rezultatov. Pogosto pa podjetni ljudje iščejo možnosti, kako pomagati doma – v svoji ožji okolici.

Vredno je razmisliti o tem – in če vas je že zagrabilo, da bi svoj “odvečni” denar koristno porabili brez posrednikov, poslušajte svoje srce, uresničite to idejo. Dejansko je zelo enostavno in zelo verjetno se vam bo to celo splačalo.

Okoli nas je veliko mladostnikov, ki nujno potrebujejo finančno pomoč. Ogromno je tudi takšnih, ki jim na videz nič ne manjka, bi jim pa finančna spodbuda vsekakor olajšala pot do samostojnosti. Včasih ljudje ne obešamo na veliki zvon, da nekaj potrebujemo – ampak srčni ljudje, ki znajo opazovati, bodo prepoznali potencial mladega človeka, ki mu lahko nekaj dajo.

Kadrovsko štipendijo lahko da katerokoli podjetje kateremukoli dijaku ali študentu.

Štipendija v celoti predstavlja strošek podjetja in ni dodatno obremenjena. Višina neobremenjene štipendije je sicer navzgor omejena, je pa znesek precej visok.

Enostavno izberite dijaka ali študenta, ki mu želite pomagati. Potem pa opredelite cilje in vrednost štipendiranja in sklenite enostavno medsebojno pogodbo.

Štipendijo lahko izplačujete mesečno ali da daljša obdobja (lahko tudi enkrat letno).

Obveznosti štipendista do podjetja oz. osebe, ki ga štipendira, opredelite s pogodbo – običajno podjetniki štipendijo pogojijo z določenim obdobjem obvezne prakse, lahko tudi kakšnimi drugimi obveznostmi. 

Štipendija kot darilo

Štipendija je darilo podjetnika štipendirancu. V zameno štipendist bolj z veseljem nabira znanje in se bolj sproščeno spogleda s poklicem, za katerega štipendist ponuja delovno mesto.

Če ste vajeni podariti del svojih prihodkov v nek dober namen, velja razmisliti – štipendiranje vam ponuja konstanten vpogled v vašo naložbo.

 

Ko boste naslednjič na poslovnem kosilu ali kavi – zastavite to vprašanje sogovorcem. Zagotovo boste presenečeni nad reakcijo in odgovorom. Zelo verjetno pa boste s tem naredili nekaj dobrega. Koga pa ti štipendiraš?

Similar Posts