Mehek in obstojen tisk na majice
| |

Mehek in obstojen tisk na majice

Mehek in obstojen tisk na majice

Sprašujete me, zakaj so potiskane majice iz Gajcoma tako fajn in vedno dolgo zdržijo … No, ker imamo veliko izkušenj in predvsem, ker se z leti nismo vdali težnjam trga po nizki ceni (in nižanju kakovosti) in smo krepili samo najbolj kakovostne blagovne znamke majic (v srednjem cenovnem in višjem kakovostnem rangu) in pa posodabljali tehnologijo tiska v smeri obstojnosti in mehkobe tiska – pa tudi ekologije.

Veseli nas, da ste mnogi vztrajali z nami in nam zaupate še vedno in se radi vračate.

DTG in sitotisk na majice

Tisk na majice mora biti direkten – to je po naših izkušnjah najboljša rešitev in vso tehnologijo vsa ta leta ves čas usmerjamo proti povsem direknemu tisku na tekstilne izdelke. Trenutno naša tehnologija omogoča, da smo pri tisku direktno na majice povsem samozavestni.

1. BARVA ZA TISK NA MAJICE

Uporabljamo ekološko barvo, ki je primerna tudi za tisk na oblačila za dojenčke. Poleg certifikatov pa ima še veliko dobrih lastnosti, med katerimi smo mi najbolj navdušeni nad temi:

– barva se skoraj v celoti porabi – izjemno malo je gre v smeti (praktično samo toliko, kot je obrišemo z orodij, ko končamo s tiskom). Vsa barva, ki nam danes po končanem tisku ostane, se lahko naprej uporablja jutri ali kdaj drugič.

– uporabimo izjemno malo čistil, pa še ta so zelo ekološka, nekatere dele strojev čistimo enostavno z vodo

2. FOLIJE, PAPIR IN DRUGI PRIPOMOČKI ZA TISK

Vsi ti materiali pri direktnem tisku na majice odpadejo. Da vam lažje pojasnim, zakaj se mi to zdi pomembno, si poglejmo primerjavo z drugimi tehnikami tiska, ki smo jih v Gajcomu opustili ali se jim sploh izognili:

– pri tehniki tiska na majice, ki se imenuje DTF, in je v zadnjem času zelo priljubljena, ker omogoča cenejši tisk motivov v barvah, se recimo tiska motiv na folijo, potem pa pod toplotno stiskalnico motiv tiskar prenese na majico. Folija seveda po uporabi roma v smeti in ni bio razgradljiva. Po toplotnem prešanju pa dobite ‘zalikan’ tisk na majici, ki je bolj plastičen na otip.

– izdelava sitotisk preslikačev je v zatonu, se pa še vedno uporablja. Pri tej tehniki enako barvo, kot jo mi nanašamo direktno na majice, najprej tiskar nanese na papir, mu doda posebno ‘lepilo’, ki je lahko v prahu ali pa se ga potiska enako kot barvo, in potem pod toplotno stiskalnico to prenese na majico. Spet dobimo zalikan in plastični otip, seveda pa tudi odpadni papir, ki sodi med navadne odpadke, ker je povoščen (seveda ni biorazgradljiv).

– folija za tisk na tekstilne izdelke je na voljo v rolah in to tudi mi sami uvažamo in prodajamo tudi drugim tiskarjem. Uvažamo folijo v rolah širine 33 cm, kar nam omogoča najmanjši možen odpadek, uporabljamo pa jo samo za potiske na izdelke, kjer direkten tisk ni možen, se pravi različne torbe, kape, nekateri dežniki, predpasniki, blazine … Na majice tiskamo praktično vedno direktno, folijo dodamo samo za potisk z bleščicami ali za odsevni učinek. Folija je obstojna in prijetna na otip (vsaj naša 🙂 ), se pa trudimo, da jo zelo smotrno porabimo in gre čim manj v smeti. Ostanki namreč niso biorazgradljivi.

DTG in sitotisk na majice

DTG pomeni Direct to garment oziroma to je digitalni tisk direktno na oblačila. V Gajcomu imamo tri samostoječe tiskalnike Kornit Breeze, to so osnovni in najmanjši tiskalniki Kornit, ki pa so izjemno agilni in nam omogočajo hitro odzivnost in sprotno tiskanje naročil tako za unikate kot za večja naročila.

Kornit tehnologija je značilna po tem, da se v tiskalniku nahaja vse, kar je potrebno za kakovosten tisk majice, vključno s tekočino za predpripravo majice (pretreatment) za tisk z belo barvo. Barvne majice torej enostavno naložimo na mizo tiskalnika, zaženemo tisk, mizo tiskalnik potegne vase, majico poškropi s to tekočino (ki ni strupena in ima rahel vonj po kisu), potem pa tiska z belo in ostalimi cmyk barvami kar na ovlaženo majico. Po končanem tisku majico vzamemo z mize tiskalnika in jo previdno prenesemo na tekoči trak sušilnega kanala. Ko je majica suha, je tudi že pralno obstojna.

DTG barve so precej drage, tisk pa je počasen. Pri unikatnih tiskih in malih serijah je cena tiska ugodna, saj ni posebnih stroškov priprave stroja, za večje serije pa je običajno smotrneje uporabiti sitotisk, kjer cena na kos s količino pada.

Sitotisk je stara tehnika tiska, kjer se tiskajo polne barve (pantone), za vsako barvo pa je potrebno pripraviti svoje sito. Cena priprave stroja je tako nekoliko višja in tisk unikatov na sitotisk ne bi bil smiseln. Je pa cena barve, ki se uporablja pri sitotisku, znatno nižja kot pri DTG, pa tudi tisk je veliko hitrejši, zato je to priporočljiva tehnika tiska za večje količine. V Gajcomu sami pripravljamo zelo kakovostne barvne separacije, tako da lahko na karuselu potiskamo večbarvne tiske, vključno z zahtevnejšimi fotografijami, barvnimi prelivi itd. 

DTG uporabljamo tudi za izdelavo vzorcev, ki se bodo potem tiskali na sitotisk. Sicer je tehnika res drugačna (CMYK v primerjavi z barvno pantone separacijo), ampak še vedno dovolj podobna, da si stranka lažje predstavlja, kako bo končni sitotisk na majici izpadel. Na otip sta si oba tiska zelo podobna, prav tako pa sta oba pralno obstojna, mehka in elastična.

DTG in direktni sitotisk na majice sta torej popolna kombinacija za tisk na majice, saj pokrivata celoten spekter naročil od unikatno potiskanih majic do velikih serij, pri čemer število barv v grafikah ni omejeno. Seveda lahko potiskamo tudi barvne prelive, sence in druge posebne učinke. Tisk pa je vedno mehek na otip, elastičen in pralno obstojen.

Similar Posts