business cafe majica zori jakolin gajcom
| |

Poslovna darila

Poslovni stiki so tisti, ki se jih običajno najbolj trudimo negovati, hkrati pa si velikokrat ne želimo postati preveč osebni. Poslovni odnosi naj bodo poslovni odnosi. Dobro je, da se poslovni partnerji lepo razujemo, ni pa potrebe, da bi bili najboljši prijatelji.

Na kaj morate paziti, ko izbirate poslovna darila?

  1. Ne kupujte daril zadnji hip in mimogrede. Vzemite si čas, premislite, kaj bo vašemu poslovnemu partnerju všeč in kaj mu bo prišlo prav.
  2. Dobra praksa je zapisovanje – ko vam poslovni partner pove, katero vino najraje pije, kakšne hobije ima, kaj počne v prostem času in kakšna umetnost mu je pri srcu – zapišite si. Oz. lahko si seveda tudi zapomnite 🙂 Vsekakor pa svetujemo, da si pribeležite, kdaj in kaj ste določenemu poslovnemu partnerju podarili (in kakšna je bila reakcija). Ne želite si podariti enakega darila isti osebi več kot enkrat … 
  3. Vaši poslovni partnerji so tako vaše stranke kot tudi dobavitelji. Ne pozabite pa tudi na podporno ekipo – zunanje sodelavce, prijatelje, ki vam svetujejo in pomagajo, ko vam gre slabo …
  4. Poslovno darilo je običajno darilo nekoliko višje vrednosti (čeprav morate paziti na to, da se mora za darila višjih vrednosti plačati dohodnina od daril)
  5. Poslovna darila podarjamo ob zelo različnih priložnostih – vsekakor to ne sme biti samo novo leto. Darilo lahko pripravite za poslovne partnerje, ki jih redko vidite. Morda so za vas nekaj lepega naredili, recimo sodelovali pri predstavitvi vaših novih produktov, vas podprli pri promociji ali o vas napisali članek. Z darilom se lahko zahvalite v primerih, ko partnerji za vas storijo nekaj, za kar ne pričakujejo plačila.
business cafe majica gajcom

Similar Posts